Ένας ακόμη λόγος για να αγαπήσεις τα σημειωματάρια

Ένας ακόμη λόγος για να αγαπήσεις τα σημειωματάρια

Η τέχνη του να γράφεις τις σκέψεις σου απλά για να αδειάσεις το μυαλό σου

Πέρα από τα αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει το να γράφεις όπως είναι η βελτίωση της αντιληπτικότητας κατά την επεξεργασία πληροφοριών, η βελτίωση της μνήμης και της ταχύτητας σκέψης, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τη δυνατότητα του να γράφεις όσα σκέφτεσαι για να «αδειάσεις» το μυαλό σου. Το να αφιερώνει κανείς λίγο χρόνο στο να γράφει τις σκέψεις του καθημερινά θεωρείται από τους ειδικούς επένδυση για την ψυχική μας ευεξία. Η ψυχολόγος Diane Barth L.C.S.W. υποστηρίζει πως γράφοντας μπορούμε να αντιληφθούμε πράγματα για τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας.

Περαιτέρω είναι αυτές οι μέρες που ο φόρτος εργασίας, οι υπεράριθμες σκέψεις και οι αμέτρητες εκκρεμότητες έρχονται για να αυξήσουν το επίπεδο του άγχους μας. Από την άλλη υπάρχουν και οι στιγμές που το μυαλό μας γεμίζει με δυσλειτουργικές σκέψεις οι οποίες συνιστούν εμπόδιο στην εξέλιξη μας. 

Νιώθοντας πως βρίσκομαι λίγο πριν το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) ανακάλυψα πως το να γράφω και να οργανώνω τις σκόρπιες σκέψεις μου μειώνει αισθητά το επίπεδο του άγχους και τη φοβία ότι θα ξεχάσω κάτι σημαντικό. Το να παίρνω ένα κομμάτι χαρτί ή ένα σημειωματάριο και να γράφω ότι συμβαίνει στη ζωή μου - από θέματα δουλειάς, εκπαίδευσης μέχρι τις κοινωνικές μου υποχρεώσεις - με βοηθάει στο να έχω μία καλύτερη εικόνα του τι είναι σημαντικό για μένα και τι όχι. Βοηθάω τον εαυτό μου να βάλει σε μία σειρά την πληθώρα των σκέψεων μου διευκολύνοντας με να λάβω μία απόφαση. Επιπλέον χρησιμοποιώντας ένα σημειωματάριο για να καταγράψω τα θετικά και τα αρνητικά των επιλογών που καλούμαι να κάνω νιώθω ότι μου επιτρέπει να διαχειριστώ με καλύτερο τρόπο το στρες που μπορεί να συνδέεται με μια ασαφή κατάσταση της ζωής μου.

Η αποσαφήνιση μιας δύσκολης κατάστασης λειτουργεί βοηθητικά στο να διαμορφώσω τους στόχους μου και τις μελλοντικές μου φιλοδοξίες συμβάλλοντας παράλληλα στο να προτεραιοποιήσω τις ενέργειες μου. Από την εμπειρία μου η καταγραφή όλων αυτών των σκέψεων και των ενεργειών είναι ένας τρόπος να παρακολουθεί κανείς την προσωπική του εξέλιξη, αφήνοντας πίσω αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και βελτιώνοντας τον τρόπο που διαχειρίζεται απαιτητικές καταστάσεις και καθημερινές προκλήσεις. 

Όλη αυτή η διαδικασία του να γράφω καθημερινά μου προσφέρει ηρεμία και σίγουρα με βοηθάει να αντιμετωπίσω την όποια ψυχική κόπωση αισθάνομαι. 

Αισθάνομαι πολύ καλά όταν “αδειάζω” όλες αυτές τις σκέψεις από το μυαλό μου και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που με κάνει να αγαπώ τα σημειωματάρια! 🙂

Σας προτείνω να δοκιμάσετε να γράφετε κι εσείς. Σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας διαλέξτε το σημειωματάριο που σας ταιριάζει και επενδύστε στην ψυχική σας ευεξία! 

Σχολιάστε

Τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν προτού δημοσιευτούν

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.