Ink Love

Ink Love

Πάντα θα χρειάζομαι ένα στυλό ακόμη.

Παρόλο που ζούμε στην ψηφιακή εποχή όλοι μας κρατάμε χειρόγραφες σημειώσεις. Κάποιοι από εμάς λίγο περισσότερες. Ειδικά όσοι αγαπάμε τα στυλό! Ίσως είναι λόγω της αίσθησης του να γράφεις με ένα ωραίο στυλό ή απλά γιατί αποτελούν εργαλείο με το οποίο οι σκέψεις μας αποτυπώνονται σε ένα κομμάτι χαρτί. Συνήθως υπάρχουν παντού μέσα στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στις τσάντες μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε πολλά στυλό κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Όμως πόσα είδη στυλό υπάρχουν?

Τα είδη στυλό που μπορεί κάποια στιγμή να αγοράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε απαριθμούνται στην ακόλουθη λίστα.

1. Ballpoint pens

Είναι το στυλό ή αλλιώς στυλό διαρκείας. Σε ένα σωληνάριο μέσα στο στυλό βρίσκεται παχύρρευστο μελάνι το οποίο κολλά πάνω σε μια μικρή μεταλλική μπίλια που βρίσκεται στην άκρη γραφής. Καθώς το στυλό κινείται πάνω στο χαρτί, η μπίλια κυλά και αφήνει το μελάνι που υπάρχει πάνω της ως αποτύπωμα.

2. Fountain pens

Η πένα είναι ένα όργανο γραφής που χρησιμοποιεί μια μεταλλική μύτη για να εφαρμόσει μελάνι με βάση το νερό στο χαρτί. Διακρίνεται από τις παλαιότερες πένες με τη χρήση μιας εσωτερικής δεξαμενής για τη συγκράτηση του μελανιού, εξαλείφοντας την ανάγκη επανειλημμένης βύθισης του στυλό σε ένα μελανοδοχείο κατά τη χρήση. Η πένα αντλεί μελάνι από τη δεξαμενή μέσω μιας τροφοδοσίας στην μύτη και αποθέτει το μελάνι σε χαρτί μέσω ενός συνδυασμού βαρύτητας και τριχοειδούς δράσης.

3. Rollerball pens

Τα κυλινδρικά στυλό ή τα στυλό σε ρολό είναι στυλό που χρησιμοποιούν μηχανισμούς γραφής με μπίλια με υγρό ή ζελατινοποιημένο μελάνι με βάση το νερό, σε αντίθεση με τα παχύρρευστα μελάνια με βάση το λάδι που βρίσκονται στα στυλό . Αυτά τα λιγότερο παχύρρευστα μελάνια, τα οποία τείνουν να διαποτίζονται βαθύτερα και ευρύτερα στο χαρτί από άλλα είδη μελανιού, δίνουν στα στυλό κυλίνδρων τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες γραφής. Το σημείο γραφής είναι μια μικροσκοπική μπάλα, συνήθως διαμέτρου 0,5 ή 0,7 mm, η οποία μεταφέρει το μελάνι από τη δεξαμενή στο χαρτί καθώς κινείται το στυλό.

4. Gel pens

Ένα στυλό gel χρησιμοποιεί μελάνι στο οποίο η χρωστική ουσία αιωρείται σε ένα gel με βάση το νερό.  Επειδή το μελάνι είναι παχύ και αδιαφανές, εμφανίζεται πιο καθαρά σε λείες επιφάνειες από τα τυπικά μελάνια που χρησιμοποιούνται σε στυλό ή στυλό με μύτη. Τα στυλό gel μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς τύπους γραφής και εικονογράφησης.

5. Click pens

Ή αλλιώς αναδιπλούμενο στυλό είναι ένας τύπος στυλό μελανιού που έχει ένα δοχείο μελάνης με ελατήριο που ανασύρεται και εκτείνεται έξω από ένα προστατευτικό περίβλημα. Κάνοντας κλικ προς τα κάτω στο πάνω μέρος του στυλό, το άκρο εκτείνεται και ασφαλίζει στη θέση του στο κάτω μέρος του περιβλήματος για χρήση.

6. Stylus pens

Η γραφίδα ή αλλιώς στυλό γραφίδας είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα στυλό του οποίου η θέση της άκρης μπορεί να ανιχνευθεί σε συσκευές με οθόνες αφής. Χρησιμοποιείται για να σχεδιάσετε ή να κάνετε επιλογές πατώντας παρέχοντας πιο ακριβή και ελεγχόμενη είσοδο. 

7. Felt pens (marker pen)

Eίναι ο μαρκαδόρος ή αλλιώς στυλό σήμανσης, που ουσιαστικά είναι ένα στυλό που έχει τη δική του πηγή μελάνης και μια άκρη από πορώδεις, συμπιεσμένες ίνες όπως τσόχα. Ένας μαρκαδόρος αποτελείται από ένα δοχείο (γυαλί, αλουμίνιο ή πλαστικό) και έναν πυρήνα από απορροφητικό υλικό που συγκρατεί το μελάνι. Το πάνω μέρος του μαρκαδόρου περιέχει τη μύτη που κατασκευαζόταν παλαιότερα από σκληρό υλικό από τσόχα και ένα καπάκι για να αποτρέψει το στέγνωμα του μαρκαδόρου. 

8. Multi-ink pens

Είναι τα στυλό που έχουν παραπάνω από ένα δοχείο μελάνης, συνήθως διαφορετικών χρωμάτων, με ελατήριο, που ανασύρεται και εκτείνεται έξω από ένα προστατευτικό περίβλημα.

9. Highlighter pens

Ο μαρκαδόρος υπογράμμισης είναι ένας τύπος συσκευής γραφής που χρησιμοποιείται για την επισήμανση της προσοχής σε τμήματα κειμένου σημειώνοντάς τα με ένα ζωντανό, ημιδιαφανές χρώμα.

10. Fisher space pens

Είναι τα στυλό που είναι επίσης γνωστά ως στυλό μηδενικής βαρύτητας τα οποία χρησιμοποιούν δοχεία μελάνης υπό πίεση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, κάτω από το νερό, σε βρεγμένο ή λαδωμένο χαρτί, με οποιαδήποτε γωνία το κρατάει κανείς και σε ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας.

11. Technical pens

Είναι ειδικά στυλό που χρησιμοποιούνται από μηχανικούς, αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές για να δημιουργήσουν γραμμές συγκεκριμένου πλάτους σε αρχιτεκτονικά ή τεχνικά σχέδια. Ένας τύπος τεχνικού στυλό είναι και ο ραπιδογράφος. Τα στυλό αυτά χρησιμοποιούν δοχεία μελάνης που γεμίζουν ξανά είτε μίας χρήσης.  


Ακόμη και αν πιστεύαμε ότι είχαμε χρησιμοποιήσει όλα τα είδη και στυλ στυλό πάντα θα υπάρχει ένα νέο που μπορούμε να αποκτήσουμε. Βρες το αγαπημένο σου στο millimetre.gr!

Σχολιάστε

Τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν προτού δημοσιευτούν

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.